BORSTCRAWL  
 
 
Legenda:
 

*
?
 cijfer
 


 = een lastig te zwemmen zwemslag of onpraktisch
 = dat deze zwemslag nooit duidelijk is omschreven
 = de beoordeling van de zwemslag (een 8 is goed te zwemmen)
    PS: De zwemslagen zijn afgeleid op basis van visuele gelijkenis.. 

 

 

 

Deze zwemslag lijkt op de lange Spaanse slag waarbij de ligging van het lichaam kantelend is. De armen maken een dubbele overarmslag (lucht- en waterarm een hele doorhaal). De beenslag is een gewijzigde schaarslag.

De combinatie is lang en wordt er lang op de zij uitgedreven.Klik op de filmstrip om een animatie van deze zwemslag
te zien (geopend in een pop-up)...

 

Deze zwemslag lijkt op de lange Trudgeon waarbij de ligging van het lichaam kantelend is. De armen maken een dubbele overarmslag (lucht- en waterarm maken een hele doorhaal). De benen maken een schaar- + een crawlslag zoals bekend van de borstcrawl. De combinatie is lang en wordt er lang op de zij uitgedreven.

Deze zwemslag was vroeger lange afstandslag die onder andere werd gezwommen bij de oversteek van het Kanaal.Klik op de filmstrip om een animatie van deze zwemslag
te zien (geopend in een pop-up)...

 

Deze zwemslag lijkt op de lange Trudgeon, met als verschil dat de combinatie armen en benen semi-kort is.

 

Deze zwemslag lijkt ook de lange Trudgeon, maar de beenslag is hier echter een gesloten-schaar en de combinatie armen en benen is lang. 

Lijkt op de lange Trudgeon maar met een lichte kanteling van het lichaam. Apart is de beenslag. Dit is namelijk een wijde schaar met nagenoeg gestrekte benen.

 

Deze zwemslag lijkt ook op de lange Trudgeon met als verschil dat de benen een noshi-beenslag maken zoals die bekend is van de hitoe-noshi en de morote-noshi.

 

Een eenvoudige variant op de lange Trudgeon is de Trudgeon van Billington. De combinatie van armen en benen is apart, want deze vindt plaats in een zijligging tijdens een rustmoment van de armen.

 

Deze zwemslag klinkt moeilijk maar is het eigenlijk niet, tenminste, als je de korte en lange Trudgeon beheerst. Het is namelijk een combinatie van deze twee slagen, maar beide zwemslagen worden aan 1 kant van het lichaam gezwommen (één-zijdig dus). 

Lijkt op de lange Trudgeon maar maken de benen bij deze slag een school-schaarslag. Dus eerst worden de benen opgetrokken zoals bij de schoolslag waarna er een vloeiende overgang plaatsvind naar de schaarbeenslag. 

De laatste zwemslag in deze serie is de zijslag van Buchfelder. Deze zwemslag lijkt ook op de lange Trudgeon en de ligging van het lichaam is kantelend. De armen maken een enkele overarmslag waarbij de luchtarm een hele doorhaal maakt en de waterarm een halve doorhaal. De beenslag heeft een afwijkende schaarslag wordt er lang op de zij uitgedreven.

De combinatie armen en benen is (vrijwel) lang.

 


Copyright © Stefan de Best