BORSTCRAWL  
 
 
Legenda:
 

*
?
 cijfer
 


 = een lastig te zwemmen zwemslag of onpraktisch
 = dat deze zwemslag nooit duidelijk is omschreven
 = de beoordeling van de zwemslag (een 8 is goed te zwemmen)
    PS: De zwemslagen zijn afgeleid op basis van visuele gelijkenis..



 

 

 

 

Deze zwemslag heeft veel weg van de borstcrawl. De ligging is kantelend. Dat wil in dit geval zeggen dat het lichaam zich vanuit horizontale positie naar de zij (verticaal) verplaatst. Bij deze slag maken zowel de water- als de luchtarm een hele doorhaal. Bovendien is de beenslag een gewijzigde schoolbeenslag.

Combinatie: Lang
Uitdrijven : Lang op de zij



Klik op de filmstrip om een animatie van deze zwemslag
te zien (geopend in een pop-up)...

 

Naast de schoolslag, borstcrawl, rugcrawl en de vlinderslag die in zwemwedstrijden worden gezwommen is er ook nog de polocrawl die bij waterpolo-wedstrijden wordt gezwommen. Het is een zwemslag die als doel heeft om een bal snel over het water te verplaatsen.

Deze zwemslag lijkt op de borstcrawl waarbij het hoofd tijdens de gehele zwemslag boven water blijft. Op deze manier kun je dus zien waar je precies naartoe zwemt, terwijl de bal tussen de armen blijft.

De polocrawl is een eis voor de zwemvaardigheids-diploma's.

 

De basisslag is hier de borstcrawl waarbij de armen telkens onder water blijven. Er wordt een afwijkende beenslag gemaakt, maar doet denken aan de crawlbeenslag.

Een andere naam voor deze slag is de Hondjesslag.


Afbeeldingen uit het boek van Corte [1819].

 

Ook deze zwemslag lijkt op de borstcrawl en heeft, net als de zwemslag hierboven, een afwijkende beenslag die doet denken aan de crawlbeenslag.

Combinatie armen en benen : als paard in een draf.


De crawol van Blache [1908].

 

Zelfde als de golvenslag (zie hierboven), maar dan met een sterk afwijkende combinatie van armen en benen.


De Australische crawl volgens het boek van Senff en Scheffer.

 

Deze zwemslag lijkt op de borstcrawl waarbij de armen zich in estafettevorm bewegen en zich achter op elkaar wachten (naast het lichaam). De beenslag is een afwijkende crawlbeenslag.

 

Ook deze zwemslag lijkt op de borstcrawl waarbij de armen zich net als de Duitse crawl in estafettevorm bewegen. De armen wachten dan niet achter op elkaar (naast het lichaam), maar vóór het lichaam.


Zes afbeeldingen uit de serie van de Japanse crawl
volgens het boek van Senff en Scheffer.

 

Dit is een zéér moeilijke zwemslag. Hij lijkt op de borstcrawl en wordt het lichaam naar beide kanten gekanteld. De armen maken een dubbele overarmslag waarbij beide armen een hele doorhaal maken. De beenslag van deze zwemslag is bijzonder. Er wordt namelijk drie maal een dolfijnbeenslag gemaakt; elke keer als men op de zij ligt en wanneer men op de rug ligt tijdens de ademhaling.



Klik op de filmstrip om een animatie van deze zwemslag
te zien (geopend in een pop-up)...


Klik op het icoon om een volledige beschrijving van deze
zwemslag te bekijken (geopend in een pop-up)...

 


Copyright © Stefan de Best