SCHOOLSLAG  
 
 
Legenda:  

*
?
 cijfer
 


 = een lastig te zwemmen zwemslag of onpraktisch
 = dat deze zwemslag nooit duidelijk is omschreven
 = de beoordeling van de zwemslag (een 8 is goed te zwemmen)
    PS: De zwemslagen zijn afgeleid op basis van visuele gelijkenis.. 

 

 

 

Deze zwemslag lijkt op de sidestroke waarbij de ligging pal op de zij is en armen gestrekt langs het lichaam. De armen worden gelijktijdig onder water naar voren gehaald waarbij de handen dicht bij elkaar worden gehouden. De beenslag is een noshi-beenslag en de combinatie armen en benen is kort. Verder wordt er uitgedreven met twee armen achter, gestrekt langs het lichaam.


Morote-Noshi van bovenaf gezien.

Het Japanse woord Morote betekent in dit verband met beide handen. Dus dat beide handen gelijktijdig worden doorgehaald. Noshi betekent slag.

Klik op de filmstrip om een animatie van deze zwemslag
te zien (geopend in een pop-up)...

 

Deze zwemslag lijkt op de sidestroke waarbij de ligging van het lichaam pal op de zij is en armen gestrekt langs het lichaam. Dit is de uitgangshouding. De armen worden nu gelijktijdig onder water naar voren gehaald totdat deze zich gestrekt vóór het lichaam bevinden (zie figuur 6a). Tijdens het naar voren halen van de armen blijven de handen dicht bij elkaar. Verder is de beenslag een noshi-beenslag en de combinatie armen en benen is kort.


Gewijzigde Morote-Noshi van bovenaf gezien.

Klik op de filmstrip om een animatie van deze zwemslag
te zien (geopend in een pop-up)...

Uitdrijven

Net als bij de gewone Morote-Noshi wordt er uitgedreven met twee armen achter, gestrekt langs het lichaam. Er wordt echter óók met twee armen gestrekt vóór het lichaam uitgedreven. Er wordt dus twee keer lang uitgedreven. Sommige mensen hebben moeite om pal op hun zij uit te drijven als de armen zich voor het lichaam bevinden; of het lichaam heeft de neiging naar de buik te kantelen of naar de rug te kantelen. In deze gevallen is het noodzakelijk om met de benen het evenwicht te herstellen, zodat men pal op de zij blijft uitdrijven.

1 verschil

De gewijzigde Morote-Noshi heeft ten op zichte van de gewone Morote-Noshi maar één verschil en dat is dus dat er met en armen gestrekt vóór het lichaam lang wordt uitgedreven (zie figuur 6a). Als men de gewone Morote-Noshi goed kan zwemmen kan men deze zwemslag ook tot een goed einde brengen.

Morote betekent in dit verband met beide handen. Dus dat beide handen gelijktijdig worden doorgehaald. Noshi betekent slag.

 

Lijkt op de slag hierboven, de Morote-noshi, waarbij de ligging van het lichaam ook pal op de zij is met de armen gestrekt langs het lichaam. De armen worden gelijktijdig onder water naar voren gehaald waarbij de handen dicht bij elkaar worden gehouden. De luchtarm maakt een halve doorhaal tot de kin en de waterarm gaat door tot vóór het lichaam (hele doorhaal).

De combinatie armen en benen is semi-lang en wordt er twee keer uitgedreven. Eén keer wanneer de waterarm zich vóór het lichaam bevindt en één keer wanneer beide armen zich gestrekt langs het lichaam bevinden.

Hitoe betekent in dit verband overigens enkel, alleen of beter gezegd: met één hand. Dus de armen die apart van elkaar worden doorgehaald. Noshi betekent slag.

 


Copyright © Stefan de Best