SCHOOLSLAG  
 
 
Legenda:  

*
?
 cijfer
 


 = een lastig te zwemmen zwemslag of onpraktisch
 = dat deze zwemslag nooit duidelijk is omschreven
 = de beoordeling van de zwemslag (een 8 is goed te zwemmen)
    PS: De zwemslagen zijn afgeleid op basis van visuele gelijkenis.. 

 

 

 

Deze zwemslag lijkt op de lange zeemansslag, maar de ligging van het lichaam is pal op de zij. De armen worden onder water naar voren gehaald waarbij beide armen een halve doorhaal maken. De beenslag van deze slag is een gesloten schaarslag en de combinatie armen en benen is semi-lang. Verder wordt er bij deze slag lang uitgedreven.Klik op de filmstrip om een animatie van deze zwemslag
te zien (geopend in een pop-up)...

 

Deze zwemslag lijkt op de sidestroke waarbij de ligging pal op de zij is en armen gestrekt langs het lichaam. De armen worden gelijktijdig onder water naar voren gehaald waarbij de handen dicht bij elkaar worden gehouden. De beenslag is een noshi-beenslag en de combinatie armen en benen is kort. Verder wordt er uitgedreven met twee armen achter, gestrekt langs het lichaam.


Morote-Noshi van bovenaf gezien.

Klik op de filmstrip om een animatie van deze zwemslag
te zien (geopend in een pop-up)...

 

Deze zwemslag lijkt sterk op de gewone sidestroke met de volgende verschillen:

 • De benen worden niet zoals bij de gewone Sidestroke, helemaal opgetrokken maar slechts een klein stukje (een halve optrek als het ware). Vervolgens gaan de benen uit elkaar zoals bij de gewone Sidestroke.
 • Beide armen maken een halve doorhaal waarbij de luchtarm horizontaal naar voren wordt gehaald!
 • Er wordt kort uitgedreven.
 • Combinatie armen en benen is semi-lang.


De hele Sidestroke volgens Palmer, zowel
vanaf de zijkant als van boven gezien.

 

Lijkt op de sidestroke. Echter maken zowel de lucht- als waterarm een hele doorhaal

 

Ook deze zwemslag lijkt op de sidestroke. De armen worden bij deze slag echter stil gehouden waarbij de waterarm stil vóór wordt gehouden. Voor de luchtarm zijn er twee mogelijkheden: óf gestrekt naar achteren óf gestrekt naar voren waarbij gestrekt naar achteren het makkelijkst te zwemmen is.

De beenslag is een gesloten schaar, schoolbeenslag of fietsbeweging.Nage Deirhé volgens Bogaerts

 

Lijkt op de sidestroke waarbij de waterarm gestrekt vóór wordt gehouden en de luchtarm maakt een hele doorhaal. De beenslag is een zeer afwijkende (spiegel)-schaarslag.

 

Lijkt op de gewone sidestroke. Er wordt echter een extra beenslag gemaakt tijdens het naar voren brengen van de luchtarm. Naar keuze kan de beenslag op 4 verschillende manieren gemaakt worden:

 • met twee gewone gesloten scharen,
 • met twee gesloten spiegelscharen,
 • met eerst een gewone gesloten schaar en dan een spiegelschaar,
 • met eerst een spiegelschaar en dan een gewone gesloten schaar

 

Lijkt ook op de sidestroke, maar de beenslag is hier een wijde schaar. Verder is de combinatie armen en benen (semi-)lang. 

Lijkt op de sidestroke waarbij de ligging van het lichaam vermoedelijk kantelend is. Bij deze slag maken beide armen een hele doorhaal en de beenslag is een extra wijde schaar met bijna gestrekte benen.

 

Lijkt op de sidestroke. De waterarm maakt een hele doorhaal en de luchtarm een hele horizontale doorhaal met gestrekte arm. De beenslag kan een wijde of gesloten spiegelschaar. Verder is de combinatie armen en benen lang.

 

Lijkt op de sidestroke waarbij de ligging van het lichaam pal op de zij is. De armen maken een enkele overarmslag waarbij de luchtarm een hele doorhaal maakt en de waterarm een halve doorhaal. De beenslag van deze slag is een gesloten schaarslag en de combinatie armen en benen is lang. 

Deze zwemslag heeft de volgende kenmerken:

 • De waterarm wordt iets verder doorgetrokken tot de heupen en het lijkt daarom bijna op een hele doorhaal, maar dat is het dus niet.
 • De luchtarm wordt tot maximaal schouderhoogte opgetrokken.
 • De beenslag kan zowel een gewone gesloten schaarslag zijn of een gesloten spiegelschaar.

 

Deze zwemslag heeft de volgende kenmerken:

 • De waterarm maakt een hele doorhaal.
 • De beenslag doet sterk denken aan een noshi-beenslag.
 • De combinatie armen en benen is (bijna) lang.

 


Copyright © Stefan de Best