ENKELVOUDIGE RUGSLAG  
 
 
Legenda:  

*
?
 cijfer
 


 = een lastig te zwemmen zwemslag of onpraktisch
 = dat deze zwemslag nooit duidelijk is omschreven
 = de beoordeling van de zwemslag (een 8 is goed te zwemmen)
    PS: De zwemslagen zijn afgeleid op basis van visuele gelijkenis.. 

 

 

 

Deze zwemslag lijkt op de enkelvoudige rugslag en wordt op de rug gezwommen waarbij de armen gekruist op de borst worden gehouden. De armen worden dus in de gehele cyclus stil gehouden op de borst. De beenslag is een wijde schoolbeenslag waarbij er één keer lang uitgedreven wordt. Dit is een simpele slag om te zwemmen maar niet zo'n interessante.

 

Deze zwemslag lijkt op de enkelvoudige rugslag waarbij de armslag een dubbele overarmslag is. De armen worden hierbij gelijktijdig doorgehaald (een hele doorhaal) en wordt er vrij lang uitgedreven.

Combinatie : Lang
Bijzonderheden : Geen ideale combinatieKlik op de filmstrip om een animatie van deze zwemslag
te zien (geopend in een pop-up)...

 

Deze zwemslag lijkt op de enkelvoudige rugslag waarbij de armen gelijktijdig onder water naar boven (vóór het hoofd) worden gehaald. De beenslag is die van de schoolslag. Deze zwemslag is uitstekend te zwemmen en is een goede oefening voor de samengestelde rugslag. Waar men trouwens eigenlijk niet bij stilstaat bij het zwemmen van deze slag is dat het in wezen de schoolslag op de rug is.

Combinatie : Kort

Klik op de filmstrip om een animatie van deze zwemslag
te zien (geopend in een pop-up)...

 

Deze zwemslag lijkt op de enkelvoudige rugslag waarbij de armen gelijktijdig onder water naar boven (vóór het hoofd) worden gehaald. De beenslag is die van de hitoe-noshi dus een noshi beenslag in plaats van een schoolbeenslag en is verticaal. Door de noshi-beenslag te gebruiken komt de knie van het been dat langs het scheenbeen van het andere been schuift, boven water. Dit is normaal.

Deze zwemslag is prima te zwemmen, ofschoon niet efficiënt, omdat de stuwkracht minder is dan bij de schuifslag.

Combinatie : Kort


 

Deze zwemslag lijkt op de enkelvoudige rugslag waarbij de armen gelijktijdig (gestrekt!) onder water naar boven worden gehaald (vóór het hoofd totdat de handen elkaar raken). Tijdens het doorhalen van de armen moet de handpalm naar het plafond wijzen om de weinig mogelijk weerstand van het water te hebben. Dit is opmerkelijke en interessante zwemslag.

Combinatie : (Semi-)lang 

Deze zwemslag lijkt op de enkelvoudige rugslag waarbij de armen gelijktijdig onder water een halve doorhaal maken.

Combinatie : Semi-lang
Bijzonderheden : Aardig om uit te proberen

 


Copyright © Stefan de Best