SCHOOLSLAG  
 
 
Legenda:  

*
?
 cijfer
 


 = een lastig te zwemmen zwemslag of onpraktisch
 = dat deze zwemslag nooit duidelijk is omschreven
 = de beoordeling van de zwemslag (een 8 is goed te zwemmen)
    PS: De zwemslagen zijn afgeleid op basis van visuele gelijkenis..



 

 

 

 

Lijkt op de lange zijslag waarbij de ligging van het lichaam pal op de zij is. De armen maken een enkele overarmslag waarbij de luchtarm een hele doorhaal maakt en de waterarm een halve doorhaal. De beenslag is een wijde schaarslag en de combinatie armen en benen van deze slag is lang. Verder wordt er lang op de zij uitgedreven.


Vijf fasen van de lange Northern kick in zijaanzicht. Het laatste
moment wordt nog eens herhaald vanuit bovenaanzicht.

 

Lijkt op de lange Northern kick. De beenslag is een wijde schaar aangevuld met crawlbeenslagen.

 

Deze zwemslag lijkt op de lange Northern kick, maar de beenslag is iets afwijkend. Beide benen worden namelijk bij de knieën nauwelijks gebogen, maar gaan wel vrij wijd. Beide armen (luchtarm en waterarm) maken een ruime halve doorhaal.

 

Deze zwemslag heeft de volgende kenmerken:

  • Lijkt op de lange Northern kick.
  • Waterarm maakt een hele doorhaal tot aan het bovenbeen.
  • Combinatie armen en benen is lang of bijna-lang.
  • De beenslag is een afwijkende schaarbeenslag waarbij het bovenbeen van het onderste been in het verlengde van het lichaam blijft liggen.

 

Deze zwemslag lijkt op de lange Northern kick. De ligging van het lichaam is pal op de zij. De armen maken een enkele overarmslag waarbij zowel de luchtarm als de waterarm een hele doorhaal maken.

De beenslag is een wijde schaar en de combinatie van armen en benen is kort. Verder wordt er bij deze slag weinig uitgedreven.



 

Lijkt op de lange Northern kick, maar de ligging van het lichaam is nu schuin op de zij. De armslagen en beenslag worden om beurten gemaakt. Dus eerst wordt de luchtarm over- en doorgehaald, dan wordt de waterarm doorgehaald en naar voren gebracht. Tenslotte wordt nu de beenslag gemaakt.

De armcyclussen en beencyclus worden dus allemaal apart gemaakt. Er bestaat dan ook geen combinatie van armen en benen zoals bij de korte of lange Northern kick.

 

Deze zwemslag lijkt op de lange Northern kick. De waterarm maakt een hele doorhaal en de beenslag is een nauwe schaar.


Een moment uit de Coupe Indienne van Blache.

 

Lijkt op de lange Northern kick met als enig verschil dat de waterarm steeds stil vóór het lichaam wordt gehouden.

 

Deze zwemslag lijkt op de lange Northern kick. De waterarm maakt echter een hele doorhaal en de luchtarm wordt gebogen naar voren gehaald. Tenslotte maken de benen een zeer wijde schaar.



 

Ook deze zwemslag lijkt op de lange Northern kick, maar wordt er een extra beenslag gemaakt tijdens de overhaal van de luchtarm.

 

Deze zwemslag lijkt ook op de lange Northern kick waarbij de beenslag een combinatie is van een schaar en spiegelschaar. De spiegelschaar wordt, net als bij de korte Northern kick gemaakt tijdens de overhaal van de luchtarm.

De combinatie armen en benen is zowel lang als kort.

Zes momenten uit de dubbele Northern kick met schaar en spiegelschaar. In de eerste en vierde tekening zien we de zwemster van opzij, in de overige tekeningen zien we het bovenlichaam van opzij en het onderlichaam van bovenaf.

 

Lijkt op de lange Northern kick met als enig verschil dat de combinatie armen en benen semi-lang is.

 

De laatste zwemslag in deze serie heet de Kata-nuki, een Japanse slag die officieel Kata-nukite hitoe-noshi heet. Ook deze zwemslag lijkt op de lange Northern-kick. De luchtarm maakt een hele doorhaal waarbij de arm gestrekt over het water naar voren wordt gehaald. De waterarm maakt ook een hele doorhaal.

De beenslag is een noshi-beenslag en de combinatie armen en benen is semi-lang.

De Japanse woorden van deze zwemslag betekenen het volgende :

  • kata betekent in dit verband schouder
  • nukite betekent overarmslag.
  • hitoe betekent enkel, alleen of beter gezegd: met één hand. Dus de armen die apart van elkaar worden doorgehaald.
  • noshi betekent slag. De beenslag dus.



 


Copyright © Stefan de Best