SCHOOLSLAG  
 
 
Legenda:  

*
?
 cijfer
 


 = een lastig te zwemmen zwemslag of onpraktisch
 = dat deze zwemslag nooit duidelijk is omschreven
 = de beoordeling van de zwemslag (een 8 is goed te zwemmen)
    PS: De zwemslagen zijn afgeleid op basis van visuele gelijkenis.. 

 

 

 

Deze zwemslag lijkt op de lange Northern kick. De ligging van het lichaam is pal op de zij. De armen maken een enkele overarmslag waarbij zowel de luchtarm als de waterarm een hele doorhaal maken.

De beenslag is een wijde schaar en de combinatie van armen en benen is kort. Verder wordt er bij deze slag weinig uitgedreven. 

Na het sluiten van de benen wordt er nog een extra beweging gemaakt met het bovenste been. Dit been maakt dezelfde slag die eerst door het onderste been is gemaakt.

 

De beenslag is anders ten opzichte van de verouderde slag van Moebs, namelijk een hele wijde schaar. Nog wijder dan de wijde schaar die op deze website besproken wordt. Ten opzichte van de korte Northern kick heeft deze slag nog meer verschillen:

  • De waterarm maakt een halve doorhaal.
  • De combinatie armen en benen is semi-kort.

 

De armslagen en beenslag worden om beurten gemaakt. Eerst wordt de waterarm doorgehaald en naar voren gebracht, dan wordt de beenslag gemaakt en als laatste wordt de luchtarm over- en doorgehaald.

De armcyclussen en beencyclus worden dus allemaal apart gemaakt.

 

Deze zwemslag lijkt op de korte Northern kick met als verschil dat de beenslag een extra wijde schaar is met bijna gestrekte benen.

Klik hier voor een grafische representatie van deze zwemslag...

 

Deze zwemslag lijkt op de korte Northern kick waarbij de waterarm een halve doorhaal maakt. De beenslag is een nauwe schaar en de combinatie armen en benen is semi-kort.

 

Ook deze zwemslag lijkt op de korte Northern kick. De waterarm maakt een ruime halve doorhaal en de luchtarm maakt een ruime (middelste) halve doorhaal.


De handschoentekening uit het boek van Sinclair.


Een mooie tekening van de beenslag uit het boek van Sinclair en Henry.

 
Deze zwemslag heeft de volgende kenmerken:
  • De luchtarm maakt slechts een gedeeltelijke doorhaal.
  • De waterarm maakt een hele doorhaal.
  • De combinatie armen en benen is semi-kort.
  • Er wordt niet uitgedreven.

 


Copyright © Stefan de Best